НАТХНЕННЯ

Та, хто ствоює радістьІсторія Джой Мангано





НАТХНЕННЯ

Та, хто ствоює радість. Історія Джой Мангано

У перекладі її ім'я означає "Радість". До 34 років у житті Джой Мангано радості було не так багато. Розлучення і троє дітей на руках, статус матері-одиначки, криза, викликана вигорянням на роботі, катастрофічна нестача грошей для оплати рахунків. Ситуація здавалася безвихідною, але саме в цих умовах Джой вигадала винахід, який зробив її мільйонеркою. Сьогодні вона має більше 100 патентів і товарних знаків, процвітаючий бізнес, велику дружну сім'ю та фамільний особняк. У 2015 році на великий екран вийшов фільм "Джой", де показаний найважливіший і найскладніший період у житті винахідниці.

ПЕРШЕ НІ

Шлях до успіху Джой Мангано складався з дрібних і великих "ні", які їй пропонувало життя.

Краще, чому я навчилася на своєму шляху - це ні, ні, ні. Тому що мені кажуть "ні" весь час, навіть сьогодні, я не застрахована від цього. Але якщо ви пам'ятаєте, що "ні" - це лише початок розмови і виклик, який потрібно подоалти, ви вирішуватимете проблеми, з якими неминуче зіткнетесь,

розповідає Джой.

Першим "ні", що вплинуло на характер винахідниці, стала втрата авторства. У підлітковому віці вона працювала помічником у ветеринарній клініці і придумала нашийник для собак, що світиться в темряві. Патент не отримала вчасно, через рік схожий нашийник випустила компанія Hartz Mountain і заробила на ньому мільйони. Тоді дівчина пообіцяла собі, що більше ніколи не втратить своїх винаходів.

Illustration

Мрійниця без мрії

Після першої невдачі була тривала перерва у винахідництві. Джой вступила до університету Пейс у Нью-Йорку, де отримала диплом бакалавра у бізнес-адмініструванні. Після випуску працювала офіціанткою, прибиральницею та адміністратором в авіакомпанії. У 1978 році в 22 роки вийшла заміж за Тоні Міран, з яким прожила в шлюбі 11 років і народила трьох дітей: Боббі, Джекі і Крісті. Весь цей час жінка була зайнята вирішенням сімейних питань та працювала на трьох роботах одночасно. У 1989 році пара прийняла рішення розлучитися. Джой опинилася у статусі матері-одиначки без стабільного доходу. На той момент вона не здогадувалася, що від винаходу чудо-швабри її відокремлює рівно рік.
Коли Джой запитали, яку пораду дала б 18-річній собі, вона відповіла:
"Тобі не обов'язково все це робити. У молодості я витратила так багато часу, намагаючись зробити все і намагаючись бути досконалою, що одного разу впала. Мені знадобився час, щоб я стала досить хороброю і пішла шляхом, на якому я повинна була опинитися, це було справжнім відкриттям - усвідомлення того, що в мене завжди є можливість звернути з наміченого курсу і переслідувати те, що для мене важливо в даний момент. Я просто роблю все можливе, і пишаюся тим, що можу виконати".

Illustration

Швабра на мільйон

У 1990 році Джой розробляє прототип своєї чудо-швабри Miracle Mop, що самовіджимається. Ідея прийшла під час прибирання, коли жінка порізала руку об уламки. Вона подумала, що добре б мити підлогу шваброю, яку не треба чіпати руками. Подумала та зробила. Перші сто екземплярів Miracle Mop було створено частково за рахунок особистих заощаджень Джой, частково за гроші друзів. Швабри продавалися на ярмарках та в невеликих магазинах Лонг-Айленду. Трохи пізніше Miracle Mop з'явилася в телемагазині QVC, але продукція не мала попиту, компанія збиралася розірвати контракт. Джой виявила наполегливість і домовилася, що вона особисто продаватиме свою швабру. Після першого ефіру було продано 18 тисяч Miracle Mop. З цього моменту розпочалося сходження зірки Джой Мангано.

У 1991 році було створено компанію Ingenious Designs. У 1999 році Джой продає Ingenius Designs американській компанії Home Shopping Network (HSN), але зберігає за собою посаду президента дочірньої компанії. 2000-го її компанія продає Miracle Mop на суму 10 мільйонів доларів на рік.

Але попри успіх Джой не перестає працювати. Після швабри з самовіджимом вона створює плечики з шорсткою поверхнею Huggable Hangers, з яких не зісковзує одяг. Вони досі вважаються найбільш продаваним продуктом в історії електронної роздрібної торгівлі. Усього було продано близько 300 мільйонів екземплярів.

Секретом свого успіху Джой Мангано вважає пристрасть до людей.

Незалежно від того, в якому бізнесі ви перебуваєте або як заробляєте собі на життя, ви обслуговуєте людей, і вам потрібно дбати про цих людей щодня. Зосередьтеся на клієнті, полюбіть клієнта, станьте клієнтом. Ніколи не забувайте, що вони найрозумніші люди в кімнаті. Незалежно від того, куди ви йдете або що ви робите, ваша діяльність повинна допомогти зробити світ трохи кращим і яскравішим для людей, яким ви служите.


Illustration

У біографічному фільмі про Джой її зіграла Дженніфер Лоуренс

Жінка, про яку хочеться розповісти у кіно

Про те, що на її честь знімуть кіно, Джой ніколи не думала. Розпорядився випадок. На одній із званих вечерь у Лос-Анджелесі винахідниця познайомилася з продюсером телебачення та кіно Кеном Моком. Натхненний її історією чоловік пообіцяв зняти кіно. За кілька років історія потрапила до рук режисера Девіда О. Рассела, який взявся за створення фільму.
Якось увечері Джой зателефонували з новиною, що з її історії знімають фільм із Дженніфер Лоуренс у головній ролі. Жінка одразу підтримала ідею і стала співпродюсером проекту:
«Якщо цей фільм надихне ще одну людину, яка має вірити в себе та йти за своїми мріями, це вплине на цей світ!"
Оглядаючись на досвід попередніх років, Джой згадує, що найбільшою проблемою в її кар'єрі було те, що її недооцінили на старті: "Я була самотньою мамою, і не багато людей хотіли серйозно ставитися до мене, коли я вперше почала презентувати свій винахід. У людей було розуміння, що мама трьох дітей з Лонг-Айленду не відповідала образу, мені зустрічалися люди, які намагалися мене використати, тому що вони недооцінювали мене, але згодом мені стало легше, оскільки я продовжувала йти вперед і доводити, що люди помиляються. Знайте, ніхто не може затемнити світло вашого сяйва, якщо воно досить яскраве. Завжди буде хтось, хто вас недооцінює, але вам просто потрібно переступити і рухатися далі. Зрештою ви доведете, що вони не праві".
Сьогодні Джой активно займається підприємницькою діяльністю, часто з'являється на телеекранах і підтримує винахідників-початківців у ролі інвестора.

Мені пощастило, в моєму житті є успіх, але це був довгий і складний шлях, тому я намагаюся, щоб він був не такий довгий для інших жінок.


Illustration

ІНТЕРВʼЮ

Я ЯК ТАНК. ЯКЩО Я МАЮ МЕТУ, ТО В НЕЇ НЕМАЄ ШАНСІВ

Велике інтерв'ю зі Світланою Монастирською, яка пройшла шлях від касира до заступника Голови Правління одного з найбільших банків

Illustration

ІНТЕРВʼЮ

КЕРУЙТЕ ПРОЦЕСАМИ, А НЕ ЛЮДЬМИ

Інтерв'ю з рестораторкою з 18-річним стажем, керуючою партнеркою та CEO в "Сім'я ресторанів Діми Борисова"

Illustration

ІНТЕРВʼЮ

ІДЕЯ – ЦЕ НАЙДОРОЖЧИЙ ТОВАР У СВІТІ!

Інтерв'ю з керуючою акціонеркою однієї з найбільших страхових компаній країни – "Арсенал Страхування" – Мариною Авдєєвою.

Найближчі заходи

Illustration

SUPERWOMAN FORUM чернівці

2.03.2024Чернівці | Культурно-мистецький центр імені І.Миколайчука12 спікерів400+ учасниць Велика бренд-зонаДегустації та нетворкінг

Illustration

SUPERWOMAN FORUM вінниця

16.03.2024Вінниця | Mont Blanc12 спікерів400+ учасниць Велика бренд-зонаДегустації та нетворкінг

Illustration

SUPERWOMAN FORUM київ

6-7 квітня 2024Київ | MERCURE Congress24 спікери700+ учасниць OFFLINE | ONLINEВелика бренд-зонаДегустації та нетворкінг