НАТХНЕННЯ

Перехрестя долі Опри Вінфрі

НАТХНЕННЯ

ПЕРЕХРЕСТЯ ДОЛІ ОПРИ ВІНФРІ

За запитом "Опра Вінфрі" Google видасть 1 050 000 посилань. Її знають, як королеву токшоу, актрису, продюсерку, засновницю власного телеканалу OWN, першу та єдину в історії чорношкіру жінку-мільярдера та щедру меценатку.
Історія шляху Опри Вінфрі відображає долю мільйонів жінок. До 14 років її життя було наповнене зрадою, жорстокістю та насильством. Попри це, на відміну від інших Опра не здається. На кожному перехресті долі вона робить вибір – рухатися далі. Завдяки цьому їй вдалося змінити своє життя і життя тих, хто одного разу познайомився з її душею.

Народжена бути кимось більшим

Народилася Опра Гейл Вінфрі 29 січня 1954 р. в расистському штаті США - Міссісіпі. Дівчинка з'явилася поза шлюбом внаслідок випадкового зв'язку у покоївки Верніти Лі та шахтаря Вернона Вінфрі. Із самого народження вона жила з бабусею.

Ніхто не наважився припустити, що чорношкіра дівчинка стане королевою телебачення. Мама, бабуся, всі тітки Опри були служницями. Бабуся мріяла, щоб у майбутньому внучка знайшла хорошу білу сім'ю та працювала там. Проте з 4 років дівчинка мала інші плани на майбутнє:

"Я пам'ятаю, як моя бабуся кип'ятила одяг, а я спостерігала за нею з заднього ґанку. У нас не було водопроводу, щоб випрати одяг, доводилося робити це руками. Що й робила моя бабуся у величезному киплячому казані. Вона спочатку кип'ятила одяг, а потім вивішувала його на мотузці. Якось вона повернулася до мене і сказала: "Опра Гейл, слідкуй за мною і вчися, бо одного разу тобі самій доведеться цим займатися". Голос сказав мені: “Ні, бабусю. Не доведеться". Я зрозуміла, коли спостерігала за нею, що моє життя буде іншим", - згадує Опра.

З дитинства вона брала високу планку і насмілювалася на більше. Навчилася читати у 2,5 роки, у початковій школі за один навчальний рік пройшла програму двох класів. Вже тоді проявився талант інтерв'юера: маленька дівчинка брала інтерв'ю у ляльок.

Ситуацію змінив раптовий переїзд: у 6 років Опру без жодних пояснень відправляють жити до матері в Мілуокі.

Illustration

ЖИТТЯ У ГЕТТО

Опра не любить згадувати той період. Першої ночі на новому місці їй заборонили заходити до будинку, дівчинка спала на ґанку. З 9 років вона зазнавала систематичних сексуальних домагань з боку двоюрідного брата. Інші родичі пізніше наслідували його приклад.

Насильство тривало до 14 років, поки дівчина не завагітніла. Опра поводилася імпульсивно: тікала з дому, не поверталася по 2 тижні, жила в підвалах, у друзів. Мати вигнала дочку з дому і відправила жити до батька в Нашвілл. Там же дівчина народила дитину, яка не вижила.

Найскладніший період у житті Опри визначив її професійний стиль у майбутньому.

Я була небажаною дитиною. Розуміння того, як це - бути небажаною, народило в мені бажання зробити кожного бажаним, допомогти людям усвідомити, що кожна людина важлива. І що її існування, її життя важливі, тому що вона – народилася. Ви цього гідні.

Опра Вінфрі

Illustration

Другий шанс на щасливе життя

Після переїзду до батька Опра вирішила бути найкращою у всьому. Батько зробив освіту головним пріоритетом у становленні доньки.
Опра щотижня читала по 1 книзі, щодня додавала до свого словника 5 нових слів, стала відмінницею, перемогла в конкурсі красномовства, отримала право навчатися в університеті штату Теннессі, де пізніше стала однією з найкращих студенток.
У 16 років дівчину обирають для поїздки до Білого дому на молодіжну конференцію видатних підлітків. Це була гучна подія, з усього штату Теннесі обрали лише 2 школярів. В Опри, як у знаменитості, взяли інтерв'ю місцева газета та радіостанція. Після ефіру діджей запропонував їй послухати у записі свій голос. Опра погодилася і охоче начитала текст на плівку. Коли запис закінчився, за склом було близько 6 слухачів із колективу радіостанції. Так вона здобула свою першу роботу. Їй було 17 років.
"Я вирішила розмовляти з людьми, які могли змінити світ на краще. Я вирішила, що розмовлятиму з людьми, які поділяться частинкою свого світла. І не збираюся витрачати час ні на що інше".

Illustration

Зліт до слави

Кар'єра розвивалася стрімко. Вже у 19 років Опра почала працювати телерепортером у Нашвіллі. У 22 роки вона почала вести перше токшоу "Народ говорить" у Балтіморі. Через 8 років молода ведуча переїхала до Чикаго і стала ведучою токшоу "Ранкове Чикаго", яке втрачало рейтинги. Опра підняла рівень програми після першого (!) місяця. Глядачів підкорила незвичайна дівчина, яка відкрито виявляла емоції. Незабаром назву змінили на "Шоу Опри", її почали транслювати на різних каналах. За порадою юриста Опра вирішила зробити ставку на себе. Так, у травні 1986 року з'явилася її авторська програма "Шоу Опри Вінфрі".

Illustration

25 років щирості. Становлення королеви

"Шоу Опри Вінфрі" увійшло до 50 найбільш видатних передач Америки за версією TV Guide. Його переглянули у 146 країнах світу. Опра підкорила світ своєю щирістю, харизмою та здатністю співпереживати героям програм.
Королева телебачення рішуче відмовлялася від рейтингових прийомів, якщо вони суперечили її цінностям. Коли шоу тільки починалося у 1987 році, команда програми схилялася до конфронтаційного стилю на телебаченні. Сама ідея показати у прямому ефірі людину, яка бажає виступити проти іншого, була нечуваною. Рейтинги були приголомшливими. Але незабаром Опра відмовилася від цієї ідеї: "Я вирішила розмовляти з людьми, які могли змінити світ на краще. Я вирішила, що розмовлятиму з людьми, які поділяться частинкою свого світла. І не збираюся витрачати час ні на що інше".
Опра ніколи не намагалася бути схожою на когось, не орієнтувалася на гроші та рейтинги, оскільки наслідування заважало розкриттю потенціалу. Свою місію на телебаченні жінка описує такими словами:
"Я розмовляю з хворими раком, з дітьми, яких розбещували, з розбещувачами, я говорю про імідж, я говорю про моду, я говорю про події у світі. Про що б не йшла розмова, я завжди думаю: чому я могу навчити, чому я можу навчитися? Як я можу використати себеі для чогось більшого, ніж ця розмова? Як мені достукаються до душі? Як мені донести розуміння, інформацію, яка допоможе людині поглянути на себе, зрозуміти себе, щось відкрити в душі, щоб людина по-новому глянула на ситуацію і сказала собі: "Ось як? Я так не думав раніше". Я живу заради цього моменту".
"Шоу Опрі Вінфрі" виходило на екрани 25 років і вважалося найрейтинговішим. У 2011 році Опра попрощалася з телеглядачами та закрила програму, щоб звернути увагу на розвиток власного телеканалу "OWN", радіостанції, журналу, книжкового клубу, продюсерської компанії "Harpo Films" та благодійної організації. Сьогодні її головне дітище - Академія лідерства Опрі Вінфрі, де навчаються обдаровані дівчата з бідних сімей у Південній Африці. Опра інвестувала в освітні програми понад 400 мільйонів доларів та створила систему підтримки, завдяки якій випускниці її школи продовжують навчання в університетах ПАР та США.

Illustration

Новий виток

Сьогодні Опрі Вінфрі 63 роки. Вона живе разом зі своїм цивільним чоловіком Стедманом Грехемом вже близько 20 років. Після виходу на пенсію Опра планує жити у створеному нею містечку при школі.

Вона далека від зоряної хвороби та сприймає свою славу як місію. В одному зі своїх інтерв'ю Опра пояснила своє ставлення до визнання мільйонів.

"Життя - як прекрасне квітуче дерево. Усьому приходить кінець. Неважливо, скільки у вас грошей, влада, яке місце ви займаєте у списку "Forbes", скільки разів ви потрапляли до списку найвпливовіших людей. Все змінюється, але справжнє залишається. Це те, ким ви є і в чому ваше призначення, що ви повинні дати світу. І ніхто не може у вас це відібрати».

Опра Вінфрі

Illustration

ІНТЕРВʼЮ

Я ЯК ТАНК. ЯКЩО Я МАЮ МЕТУ, ТО В НЕЇ НЕМАЄ ШАНСІВ

Велике інтерв'ю зі Світланою Монастирською, яка пройшла шлях від касира до заступника Голови Правління одного з найбільших банків

Illustration

ІНТЕРВʼЮ

КЕРУЙТЕ ПРОЦЕСАМИ, А НЕ ЛЮДЬМИ

Інтерв'ю з рестораторкою з 18-річним стажем, керуючою партнеркою та CEO в "Сім'я ресторанів Діми Борисова"

Illustration

ІНТЕРВʼЮ

ІДЕЯ – ЦЕ НАЙДОРОЖЧИЙ ТОВАР У СВІТІ!

Інтерв'ю з керуючою акціонеркою однієї з найбільших страхових компаній країни – "Арсенал Страхування" – Мариною Авдєєвою.

Найближчі заходи

Illustration

SUPERWOMAN FORUM чернівці

2.03.2024Чернівці | Культурно-мистецький центр імені І.Миколайчука12 спікерів400+ учасниць Велика бренд-зонаДегустації та нетворкінг

Illustration

SUPERWOMAN FORUM вінниця

16.03.2024Вінниця | Mont Blanc12 спікерів400+ учасниць Велика бренд-зонаДегустації та нетворкінг

Illustration

SUPERWOMAN FORUM київ

6-7 квітня 2024Київ | MERCURE Congress24 спікери700+ учасниць OFFLINE | ONLINEВелика бренд-зонаДегустації та нетворкінг