НАТХНЕННЯ

Малала Юсуфзай. Дівчинка, яка змінила правила гри





НАТХНЕННЯ

Малала Юсуфзай. Дівчинка, яка змінила правила гри

Чи може 11-річна дівчинка протистояти терористам та заручитися підтримкою всього світу? Приклад пакистанської правозахисниці Малали Юсуфзай підтверджує – так, може.
Її історія розпочалася у 2009 році, коли у рідному місті Мінгорі ісламісти закрили школи та ввели заборону на навчання для дівчаток. Малала вирішила боротися за право здобути освіту. Їй запропонували вести блог Бі-Бі-Сі та під псевдонімом розповідати про життя під контролем талібів.
Тоді дівчинка не знала, що попереду на неї чекає замах на вбивство, еміграція, світова популярність, Нобелівська премія миру та місія посла світу ООН. Вона лише хотіла реалізувати свою мрію – здобути освіту.

Під псевдонімом "Волошка"

Я не хотіла, щоб моє майбутнє полягало в тому, щоб сидіти вдома. Тоді будинок став би для мене в'язницею, щоб я тільки готувала та народжувала дітей,

згадує Малала про початок свого шляху.

Два роки вона вела блог під псевдонімом "Волошка" і розповідала про утиск, який пропагують таліби щодо дівчаток і жінок. Її щоденник привернув увагу журналістів із Нью-Йорк Таймс, які зняли документальний фільм про юну правозахисницю. У 2011 році Малала стає національною героїнею.

Велику підтримку дівчинка отримує від свого батька Зіауддіна Юсуфзай, громадського діяча та власника приватної школи. П'ятеро його сестер виросли без освіти. Тому своїй єдиній дочці він насамперед дав можливість спочатку вчитися, а потім відстоювати свою мрію.

Зростання впливу Малали не залишилося непоміченим. Після того, як її ім'я стало відомим терористам, на сім'ю посипалися погрози. Батьки боялися за дітей, але нічого не говорили та не намагалися зупинити діяльність доньки. 9 жовтня 2012 року погрози стали реальністю: у правозахисницю вистрілив таліб. Куля пройшла через голову та шию. Малалу у критичному стані доставили до шпиталю, де вона провела 4 дні непритомна.

Цей замах вивів тисячі людей на вулиці в Пакистані та в багатьох країнах світу, де жінки та дівчатка борються за свої права. В Афганістані та Непалі проходили нічні молебні за здоров'я та якнайшвидше відновлення. Коли стан Малали стабілізувався, її перевезли до лікарні Бірмінгема у Великій Британії для подальшого відновлення. Лікування оплатив уряд Пакистану. Через деякий час у Велику Британію перевезли всю родину Юсуфзай. Опинившись у безпеці, Малала продовжила свою діяльність.

Я сповнена надій і я хочу переконати дівчаток усього світу: ви повинні вірити в себе, ви повинні боротися за свої права. Ви ті, хто принесе зміни. Якщо ви не постоїте за себе, зміни не відбудуться. Освіта - це право кожної дитини, і дівчаток не повинні позбавляти цього права. Якщо ми хочемо рухатися вперед, ми повинні забезпечити дівчаткам доступ до освіти.Тільки так можна змінити життя суспільства загалом. Екстремісти зробили все, щоб мене зупинити. Вони спробували мене вбити, але у них нічого не вийшло. Це доказ того, що мене ніхто не може зупинити. Це моє нове друге життя. І я вирішила присвятити її роботі, пов'язаній з освітою,

заявила Малала у своєму першому інтерв'ю після замаху.

Illustration

Одна дитина, один учитель, одна книга, одна ручка можуть змінити світ

З 2013 року Малала звертається до світової громадськості з трибуни ООН, екранів телевізорів, розповідає про свій шлях в автобіографічній книзі "Я - Малала. Унікальна історія мужності, яка вразила весь світ". Вона стала символом однієї з найважливіших цілей у світі - доступної освіти для всіх. Завдяки її діяльності Пакистан та ЮНЕСКО заснували Фонд Малали на підтримку освіти для дівчаток. У 2014 році Малала Юсуфзай стала наймолодшим лауреатом Нобелівської премії миру. На той момент їй було 17 років.

Illustration

Активна боротьба далеко від дому

Сьогодні Малала живе в Англії і мріє одного разу повернутися додому до Пакистану. Вона вивчає політологію та філософію в Оксфордському університеті та продовжує активно їздити країнами, зустрічатися з першими особами держав та громадськими лідерами.
"Я хочу нагадати їм, що їхня посада передбачає відповідальність за долі людей і майбутніх поколінь. Я хочу нагадати їм про необхідність збільшити інвестиції в шкільну освіту, в якісну освіту – інакше ми втратимо майбутні покоління, які не мають можливості відвідувати школу, ми маємо підтримати їх, маємо постояти за них, змінити законодавство, ми маємо діяти", - розповідає правозахисниця про свою місію.
У межах Фонду Малали вона ініціювала новий проект, який має на меті розширити можливості місцевих лідерів та активістів. "Ми підтримуватимемо місцевих активістів, у тому числі тих, хто захищає права дівчаток. Ці люди здатні дійсно змінити щось у своїх громадах, тому допомагаючи їм, працюючи з ними, ми можемо змінити ситуацію", - заявила Малала в інтерв'ю каналу Бі-Бі-Сі.

Illustration

Наймолодший посол світу ООН

У 2017 році дівчину було призначено послом миру ООН. На запитання журналістів, що їй надає сили, вона відповідає:

Я багато чого побачила в житті, зіткнувшись з тероризмом, екстремізмом, переживши замах. Для себе вирішила: раз я вижила після цього нападу, я маю призначення в житті і воно полягає в тому, щоб забезпечити всім дітям можливість вчитися. Ми живемо всього 70-80 років, то чому не прожити їх заради високої мети? Чому не присвятити своє життя службі, яка принесе користь людству та допоможе людям у всьому світі? Я хочу допомогти якомога більшій кількості дівчаток здобути якісну освіту та здійснити свою мрію.


Illustration

ІНТЕРВʼЮ

Я ЯК ТАНК. ЯКЩО Я МАЮ МЕТУ, ТО В НЕЇ НЕМАЄ ШАНСІВ

Велике інтерв'ю зі Світланою Монастирською, яка пройшла шлях від касира до заступника Голови Правління одного з найбільших банків

Illustration

ІНТЕРВʼЮ

КЕРУЙТЕ ПРОЦЕСАМИ, А НЕ ЛЮДЬМИ

Інтерв'ю з рестораторкою з 18-річним стажем, керуючою партнеркою та CEO в "Сім'я ресторанів Діми Борисова"

Illustration

ІНТЕРВʼЮ

ІДЕЯ – ЦЕ НАЙДОРОЖЧИЙ ТОВАР У СВІТІ!

Інтерв'ю з керуючою акціонеркою однієї з найбільших страхових компаній країни – "Арсенал Страхування" – Мариною Авдєєвою.

Найближчі заходи

Illustration

SUPERWOMAN FORUM чернівці

2.03.2024Чернівці | Культурно-мистецький центр імені І.Миколайчука12 спікерів400+ учасниць Велика бренд-зонаДегустації та нетворкінг

Illustration

SUPERWOMAN FORUM вінниця

16.03.2024Вінниця | Mont Blanc12 спікерів400+ учасниць Велика бренд-зонаДегустації та нетворкінг

Illustration

SUPERWOMAN FORUM київ

6-7 квітня 2024Київ | MERCURE Congress24 спікери700+ учасниць OFFLINE | ONLINEВелика бренд-зонаДегустації та нетворкінг